Változás Műhely

Egészségünk alapja - A 7 mirigy filozófiája

2017. január 31. - Jancsurák Kriszti

Az ősi Taoisták megértették, hogy az emberi szervezet nem tudna létezni folyamatos energia utánpótlás nélkül, ami feltölti a sejteket és a szerveket egyaránt. Megfigyelték, hogy a test egészséges volt, amikor az energiaáramlás kiegyensúlyozott volt és megbetegedett, amikor az energia kimerült vagy legyengült.

A legtöbb energiát a táplálékon és az ételeken keresztül vesszük magunkhoz. A szervezetben található 7 mirigy nem más, mint energia központok, amik az energia keringetéséért felelnek az egész testben.

woman_in_red-big.jpg

1. Nemi mirigyek

A férfi testében a prosztata és a herék, a női testben a petefészkek, a méh, a hüvely és a mellek felelősek a hormonok kiválasztásáért, a szexuális energiáért és a szaporodásért. A nemi mirigyet más néven kályhának is nevezzük, mert ez a tűz, vagyis az energiatermelő a másik hat mirigy számára. A nemi mirigyeket az Esszencia Házának is hívják.

2. Mellékvesék

A vese felső pólusán helyezkednek el, a vese, a csontok, a csontvelő és a gerinc működését támogatják. A túl sok korizon (stresszhormon) tönkreteszi a mellékveséket, vérszegénységet és csontgyengeséget okozva. A mellékveséket a Víz Házának is hívják.

3. Hasnyálmirigy

A hasnyálmirigy, amit a Természetfölötti Házának is neveznek, segít fenntartani a kontrollt az egész emésztőrendszer felett beleértve a vércukorszintet és a testhőmérsékletet is. Ha a hasnyálmirigy gyenge és elkezd szivárogni belőle a váladéka a véráramba, akkor alacsony vércukor szintet eredményez. A beteg ekkor nagyon kívánja az ételeket és az édességeket, ami a véráramba kerülve tovább stimulálja a hasnyálmirigyet és további vércukorszint süllyedést idéz elő. Az első stádium után cukorbetegség is kialakulhat.

A hasnyálmirigy állapota lassan romlásnak indul. A cukorbeteg rászorul az inzulin bevitelre, ami, semlegesíti a vérben található cukrot, de nem tesz semmit azért, hogy az emésztő rendszert aktiválja.

A cukorbetegség miatt a vérsejtecskék nehézzé és vastaggá válnak, ami rontja a véráramlást. Emiatt a szívnek keményebben kell dolgoznia (a cukorbetegeknél gyakoriak a szívproblémák). Ráadásul mivel a 7 mirigy egymással összeköttetésben működik, ha a hasnyálmirigy nem funkcionál megfelelően, ettől a mellékvesék is kibillennek egyensúlyukból. Ez aztán hatással lesz a nemi mirigyekre és a vesére is.

4. Csecsemőmirigy

A csecsemőmirigy irányítja a szívet és a keringést. Állapotára következtethetünk, ha kissé megnyomjuk a mellbimbók közötti területet. Ha ez a rész puhább, a csecsemőmirigy nagy valószínűséggel nem működik megfelelően és a vérkeringés rendellenes lesz. Ezt a mirigyet a Szív Házának is hívják.

5. Pajzsmirigy

Fenntartja a sejtek anyagcseréjét és a növekedésért felel. Gyakran társítják a légzőszervekkel és a Növekedés Házának is hívják.

6. Agyalapi mirigy

Más néven az Intelligencia Háza, az emlékezetért, bölcsességért, intelligenciáért és a gondolatokért felel. A koponya alsó részében helyezkedik el középen, a nyak fölötti kis bemélyedésnél.

7. Tobozmirigy

A Lélek Háza közvetlenül befolyásolja a többi mirigy működését. A harmadik szem magasságában helyezkedik el, a fej közepén, ami a fizikai és spirituális központja testünknek. Csak az embernek van ilyen mirigye, az állatoknak nincs, mivel csak az embernek van igénye arra, hogy Istent tisztelje és imádja. Ezzel a miriggyel társítják az intuíciót és a tudatosságot.

 endocrine-balance-hormones.jpg

A Taoista filozófia szerint ez a 7 mirigy függ egymástól, összeköttetésben működnek. Ha pl. a nemi mirigyek megtelnek energiával, ennek pozitív hatása lesz a többi mirigyre is. Ha viszont pl. a hasnyálmirigyből túl sok folyadék szivárog el, akkor a többi mirigy is feladja majd az ellátása egy részét, hogy így teremtsen újra egyensúlyt.

A nyugati orvostudomány endokrin rendszerként utal a mirigyekre és egymástól független szervekként kezeli őket.

A kínai orvoslás azonban összefüggést lát a mirigyek összehangolt működése és az immunrendszer egészsége között. Meglátásuk szerint a nemi mirigyek jelentik az alapot, amire a többi 6 mirigy működése épül. Ha bármelyik mirigyet eltávolítják műtéti úton, az visszafordíthatatlan egészségügyi problémákhoz vezet.

A nemi mirigyek erősítésének több módja létezik, mint pl. a TaiChi és ChiKung gyakorlatok vagy a szervezet rendszeres tisztítása, vagy az Aviva torna gyakorlása (ezekről később még részletesen írok majd).

 

forrás: The Complete system of self-healing by Dr. Stephen T. Chang

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr1812171220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.