Változás Műhely

Pajzsmirigy alulműködés kezelése Aviva tornával

2017. május 12. - Jancsurák Kriszti

Az Aviva torna egy olyan mozgásforma, ami közvetlenül és közvetetten is hatással van a pajzsmirigy működésére és egyensúlyba hozza annak hormontermelését. Ezért is nevezik többek között hormontornának.

 

KÖZVETLEN HATÁS:

A speciálisan kifejlesztett beszorító és ellazító gyakorlatok hatására a pajzsmirigy életre kel. A mozdulatok közben ritmikusan megfeszül és ellazul a torok, a nyak első és hátsó része, a lapockák közötti és a mellkasi izmok is. Ez aktiválja a pajzsmirigyet és arra készteti, hogy hormontermelését fokozza annak érdekében, hogy elérje az egyensúlyi állapotot. 

A 7. nyakcsigolya összeköttetésben áll a pajzsmiriggyel, ám ezt a területet mindennapi életünk során vagy más testedzések alkalmával ritkán mozgatjuk. Az Aviva torna alapgyakorlatai azonban kifejezetten úgy lettek összeállítva, hogy ennek a területnek a stimulálásával gyakoroljanak hatást a pajzsmirigyre, így az beindítsa az addig lelassult hormontermelést.

Fontos kiemelni, hogy a torna nem csak fokozza a hormontermelést, hanem arra ösztönzi a pajzsmirigyet, hogy egyensúlyi állapotot hozzon létre: ha valamelyik hormonból túl kevés van, annak termelését növeli, ha valamiből sok van, csökkenti. Tehát az Aviva nem csak pajzsmirigy alulműködés esetén javasolt, hanem ajánlott azoknak is, akik pajzsmirigy túltengésben szenvednek, mivel ezekben az esetekben a gyakorlatok hatására a túlfeszített pajzsmirigy működése megnyugszik, az értékek beállnak normális szintre.

A gyakorlatok végzése közben a szervekben a vérkeringés a többszörösére növekszik, így a vér által szállított vitaminok, tápanyagok és pajzsmirigy hormonok is gyorsabban és nagyobb mértékben jutnak el a szervekhez. Egyúttal aktiválják, helyreállítják, regenerálják és működésükben segítik ezeket a szerveket, mivel lehet, hogy éppen azért nem működtek eddig kiegyensúlyozottan, mert hiány volt ezekből az anyagokból.

A tornagyakorlatok során stimuláljuk a pajzsmirigy és a nemi mirigyek reflexpontjait a lábfejen és a kézen is.

 Ha szeretnéd megtanulni a tornát vagy személyre szóló, kifejezetten a Te egészségügyi helyzeteddel kapcsolatos bővebb információt kérni, KATT IDE vagy hívd a +3670-386-7111 számot. 

 7_1.jpg

KÖZVETETT HATÁS:

Az endokrin rendszer a szervezet védekező képességének fenntartásában játszik nagy szerepet. A belső elválasztású mirigyek, mint pl. a pajzsmirigy, a nemi mirigyek, az agyalapi mirigy, a csecsemőmirigy, tobozmirigy, a mellékvesék illetve a hasnyálmirigy egymással összeköttetésben állnak. Ez azt jelenti, hogy pl. ha az egyik működése lelassul, nagy valószínűséggel a többi mirigy is csökkent üzemmódba kapcsol.

Ennek a finom és érzékeny rendszernek az alapja a nemi mirigyek kiváló működése. Nőknél a petefészkek, a méh, a hüvely és a mellek; férfiaknál a a prosztata és a herék felelősek a nemi  hormonok kiválasztásáért és a szaporodásért.

A nemi mirigyek egyben a többi mirigy, köztük a pajzsmirigy működésének az alapját is jelentik, hiszen ezek termelik az energiát, a tüzet ahhoz, hogy a többi mirigy megfelelően funkcionáljon. Nem véletlenül hívja a kínai orvoslás a nemi mirigyeket más néven "Kályhának".

Az Aviva torna egyik fókusza a nemi mirigyek serkentése. A gyakorlatok célja, hogy a vérkeringést felpezsdítse az alhasi részben, ezáltal jótékonyan hat a petefészek működésére, szabályozza a progeszteron és ösztrogén hormonok termelését. Az alhasi izmok, a medence, a gátizmok illetve a farizmok megmozgatásával a nyirokrendszeri keringés fokozódik, ez készteti a pajzsmirigyet arra, hogy hormontermelését megfelelő módon szabályozza.

 

Az Aviva torna tehát egy összetett és nagyon hatékony módszer azok számára, akik pajzsmirigy alulműködésben szenvednek. Rendszeres gyakorlással nem csak megszüntethetők illetve jelentősen csökkenthetők a tünetek okozta panaszok, hanem sok esetben kezelhető a probléma gyökere is.

8 éves Aviva módszer oktatói pályafutásom során rengeteg esetben voltam szemtanúja a pozitív változásoknak. A torna hatására sokaknak visszatért a vitalitásuk, csökkent a testsúlyuk, megszűnt a pajzsmirigy okozta meddőségük, elmúlt a székrekedésük és a fázékonyságuk. Mivel a torna harmonizálja a pajzsmirigy hormon termelését, így hölgyeknél és uraknál egyaránt megszűnt a vizesedés, a hajhullás, beállt a koleszterin szint, csökkent az izom és ízületi fájdalom, javult a kedélyállapot és nőtt a szexuális étvágy.

  Ha szeretnéd megtanulni a tornát vagy személyre szóló, kifejezetten a Te egészségügyi helyzeteddel kapcsolatos bővebb információt kérni, KATT IDE vagy hívd a +3670-386-7111 számot. 

dia1.JPG

Mariann története:

Mióta szenvedsz pajzsmirigy alulműködésben?

2016 februárjában a lombik kapcsán merült fel, hogy magas a TSH érték a babavárás szempontjából. Ekkor volt 3,5. Elmentem endokrinologushoz, aki azt mondta, hogy ez az életkornak (43) megfelelő, de ha a nőgyógyász le akarja vitetni, akkor ír fel gyógyszert.

Mik voltak a főbb tünetek?

Nem fogan meg a baba.

Milyen kezelést írt fel az orvos és ez milyen hatással lett az értékeidre?

L-Thyroxin tabletta hatása 3,5 > 1,5 > 2,6

Mióta tornázol 

2017 január-február

Milyen változásokat vettél észre amióta rendszeresen gyakorlod az Aviva tornát? 

Nagyon jól érzem magam a mozgástól, a THS érték tökéletes, sőt az orvos a tabletta csökkentésén is gondolkozik, amióta tornázom érzem, hogy az alhasi területem sokkal élettel telibb :)

Mi volt az orvos visszajelzése a pozitív változásokra?

A nőgyógyász nem értette, hogy lehetett a januári 4,8-as értéket két hónap alatt ilyen mértékben csökkenteni (1,4 / 0,8), és a gyógyszer csökkentésén gondolkozik. A Dévai Intézetben Dévai doktor örült a jó hormon eredményeknek. Amint a hiányzó leletek megvannak, belevágunk a lombik programba.

Köszönöm szépen Kriszti és örülök, hogy nálad tanulom, gyakorlom az AVIVA-t. Amióta csinálom, úgy érzem sokat teszek a babavárás sikeréért.

 

  Ha szeretnéd megtanulni a tornát vagy személyre szóló, kifejezetten a Te egészségügyi helyzeteddel kapcsolatos bővebb információt kérni, KATT IDE vagy hívd a +3670-386-7111 számot. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr1912500801