Változás Műhely

Egészségünk alapja - A 7 mirigy filozófiája

2017. január 31. - Jancsurák Kriszti

Az ősi Taoisták megértették, hogy az emberi szervezet nem tudna létezni folyamatos energia utánpótlás nélkül, ami feltölti a sejteket és a szerveket egyaránt. Megfigyelték, hogy a test egészséges volt, amikor az energiaáramlás kiegyensúlyozott volt és megbetegedett, amikor az energia kimerült vagy legyengült.

A legtöbb energiát a táplálékon és az ételeken keresztül vesszük magunkhoz. A szervezetben található 7 mirigy nem más, mint energia központok, amik az energia keringetéséért felelnek az egész testben.

woman_in_red-big.jpg

1. Nemi mirigyek

A férfi testében a prosztata és a herék, a női testben a petefészkek, a méh, a hüvely és a mellek felelősek a hormonok kiválasztásáért, a szexuális energiáért és a szaporodásért. A nemi mirigyet más néven kályhának is nevezzük, mert ez a tűz, vagyis az energiatermelő a másik hat mirigy számára. A nemi mirigyeket az Esszencia Házának is hívják.

2. Mellékvesék

A vese felső pólusán helyezkednek el, a vese, a csontok, a csontvelő és a gerinc működését támogatják. A túl sok korizon (stresszhormon) tönkreteszi a mellékveséket, vérszegénységet és csontgyengeséget okozva. A mellékveséket a Víz Házának is hívják.

3. Hasnyálmirigy

A hasnyálmirigy, amit a Természetfölötti Házának is neveznek, segít fenntartani a kontrollt az egész emésztőrendszer felett beleértve a vércukorszintet és a testhőmérsékletet is. Ha a hasnyálmirigy gyenge és elkezd szivárogni belőle a váladéka a véráramba, akkor alacsony vércukor szintet eredményez. A beteg ekkor nagyon kívánja az ételeket és az édességeket, ami a véráramba kerülve tovább stimulálja a hasnyálmirigyet és további vércukorszint süllyedést idéz elő. Az első stádium után cukorbetegség is kialakulhat.

A hasnyálmirigy állapota lassan romlásnak indul. A cukorbeteg rászorul az inzulin bevitelre, ami, semlegesíti a vérben található cukrot, de nem tesz semmit azért, hogy az emésztő rendszert aktiválja.

A cukorbetegség miatt a vérsejtecskék nehézzé és vastaggá válnak, ami rontja a véráramlást. Emiatt a szívnek keményebben kell dolgoznia (a cukorbetegeknél gyakoriak a szívproblémák). Ráadásul mivel a 7 mirigy egymással összeköttetésben működik, ha a hasnyálmirigy nem funkcionál megfelelően, ettől a mellékvesék is kibillennek egyensúlyukból. Ez aztán hatással lesz a nemi mirigyekre és a vesére is.

4. Csecsemőmirigy

A csecsemőmirigy irányítja a szívet és a keringést. Állapotára következtethetünk, ha kissé megnyomjuk a mellbimbók közötti területet. Ha ez a rész puhább, a csecsemőmirigy nagy valószínűséggel nem működik megfelelően és a vérkeringés rendellenes lesz. Ezt a mirigyet a Szív Házának is hívják.

5. Pajzsmirigy

Fenntartja a sejtek anyagcseréjét és a növekedésért felel. Gyakran társítják a légzőszervekkel és a Növekedés Házának is hívják.

6. Agyalapi mirigy

Más néven az Intelligencia Háza, az emlékezetért, bölcsességért, intelligenciáért és a gondolatokért felel. A koponya alsó részében helyezkedik el középen, a nyak fölötti kis bemélyedésnél.

7. Tobozmirigy

A Lélek Háza közvetlenül befolyásolja a többi mirigy működését. A harmadik szem magasságában helyezkedik el, a fej közepén, ami a fizikai és spirituális központja testünknek. Csak az embernek van ilyen mirigye, az állatoknak nincs, mivel csak az embernek van igénye arra, hogy Istent tisztelje és imádja. Ezzel a miriggyel társítják az intuíciót és a tudatosságot.

 endocrine-balance-hormones.jpg

A Taoista filozófia szerint ez a 7 mirigy függ egymástól, összeköttetésben működnek. Ha pl. a nemi mirigyek megtelnek energiával, ennek pozitív hatása lesz a többi mirigyre is. Ha viszont pl. a hasnyálmirigyből túl sok folyadék szivárog el, akkor a többi mirigy is feladja majd az ellátása egy részét, hogy így teremtsen újra egyensúlyt.

A nyugati orvostudomány endokrin rendszerként utal a mirigyekre és egymástól független szervekként kezeli őket.

A kínai orvoslás azonban összefüggést lát a mirigyek összehangolt működése és az immunrendszer egészsége között. Meglátásuk szerint a nemi mirigyek jelentik az alapot, amire a többi 6 mirigy működése épül. Ha bármelyik mirigyet eltávolítják műtéti úton, az visszafordíthatatlan egészségügyi problémákhoz vezet.

A nemi mirigyek erősítésének több módja létezik, mint pl. a TaiChi és ChiKung gyakorlatok vagy a szervezet rendszeres tisztítása, vagy az Aviva torna gyakorlása (ezekről később még részletesen írok majd).

 

forrás: The Complete system of self-healing by Dr. Stephen T. Chang

Hideg méh

Van egy úgynevezett „Hideg Méh” néven ismert állapot, aminek lényege, hogy a keringés nem megfelelő az alhasi részben, ezáltal a méh hőfoka csökkent. Ez számos nőgyógyászati problémához vezethet, mint pl. fájdalmas menstruáció, elváltozások (mióma, polip stb.), meddőség.

Kínai orvosok rögtön kiszúrják a külső tüneteket: sápadt arc, fehéres nyelv, hideg hasi rész, mély és lassú pulzus.
thumb-1920-249186.jpg

Ha belegondolsz, teljesen logikus, hogy azokon a területeken a testben, ahol nincs megfelelő vérellátás, ott előbb vagy utóbb problémák jelentkeznek. Ha pl. sokáig támaszkodsz egyik kézfejeden, az hamarosan elzsibbad, lila lesz és fájni is fog.

A méh megfelelő hőmérséklete egyrészt fontos a mindennapi életben, hiszen az egészséges vérellátás az egyik biztosítéka annak, hogy a hormonháztartás rendben van, és nem alakulnak ki ciszták, miómák, polipok vagy más elváltozások.

Másrészt azoknak, akik babát szeretnének: ahhoz, hogy a petesejt megtapadhasson a méhfalon, a méhben optimális hőmérsékletnek kell lennie. Hiszen, a kiscsirkék is csak akkor kelnek ki a tojásból, ha azokat a tyúk elég ideig melegítette, vagy ha a keltetőben égett a melegítő lámpa.

A Hideg Méh kialakulásának alapvetően 4 oka van:

1. Külső hideg

 • hideg padlón ülünk
 • nem tartjuk elég melegen a hasi és a hát alsó részét (Túl rövid pólókat, szoknyákat viselünk.)
 • menstruáció alatt úszunk (Mensi alatt a szervezet különösen érzékennyé válik, az endokrin rendszer megváltozik, s méhnyak kinyílik. A test könnyen megfázik közben.)
 • nedves ruhákat viselünk (Átázik a cipőnk és a ruhánk esőben vagy hóban.)

 2. Belső hideg

 • hideg italokat fogyasztunk (Nemcsak a gyomornak tesz rosszat, hanem a többi szervnek is. Ugyanez igaz a fagylaltra, és az olyan ételekre, amiket közvetlenül a hűtőből fogyasztunk.)
 • túl kevés a Yang energiánk (A Yin a hideg, a Yang a meleg energia, Amikor túl sok Yin halmozódik fel a szervezetben, az károsítja a Yang energiáinkat, ami belső hideghez vezet a szervezetben)

 3. Stressz

 • túlzott aggódás, idegesség miatt keringési zavarok alakulhatnak ki a szervezetben

 4. Életmód

 • ülő munka (Napi 8-10 óra a számítógép előtt azt is jelenti, hogy ezalatt az idő alatt az alhasi szerveink össze vannak nyomódva így a vérkeringés nem megfelelő ezeken a helyeken)
 • nem megfelelő mozgás (pl. aerobic mozdulatai a vért a végtagokba pumpálják az alhas helyett)

 

Mit tehetsz, hogy megelőzd a Hideg Méh tüneteit?

7.jpg

 • Egyél meleg, vagy melegítő ételeket (melegítő ételekről hamarosan bővebben írok)
 • Vegyél minden nap melegvizes lábfürdőt 10-20 percen keresztül
 • Tegyél melegvizes palackot a hasadra és a hát alsó részére minden nap 10-20 percen keresztül
 • Igyál gyömbéres teát
 • Próbáld ki a moxázást, ami egy ősi kínai melegítéses eljárás (régebbi, mint az akupunktúra)
 • Végezz melegítő testgyakorlatokat (TaiChi, ChiKung)
 • Válassz olyan rendszeres mozgásformát, ami az alhasba irányítja a vérkeringést (Aviva torna, hastánc, zumba, Tahiti tánc)
 • Masszírozd a Sanyinjao pontodat, amit kb 3-4 ujjnyira van a bokacsontod fölött
 • Ne tartsd vissza sokáig a vizeletedet, mert az is hűti az alhast

 

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, máris elmondhatod, hogy rengeteget tettél női egészséged védelmében és a termékenységed növelésének érdekében! :) 

0034-8910-rsp-s0034-89102015049005407-gf01.jpg

 

 

Melyek a legnagyobb és legkisebb emberi sejtek?

Tudtad? A reproduktív szervek tartalmazzák a legnagyobb és a legkisebb emberi sejteket.

Az emberi sejtek különböző formájúak, méretűek, és számos különböző funkciót látnak el. De a legnagyobb és a legkisebb sejtek az emberi szervezetben egyaránt ivarsejtek, vagy reproduktív sejtek.

A férfiak termelik a legkisebb emberi sejtet - a spermát, aminek a feje mindössze 3-5 mikrométer nagyságú (a méter egymilliomod része). Összehasonlításképpen, a vörösvérsejt körülbelül 8 mikrométer átmérőjű, vagyis körülbelül egy tizede az emberi hajszál átmérőjének.

A nőstény petesejt, vagy tojás, a legnagyobb emberi sejt, jön a körülbelül 120 mikrométer átmérőjű.semen.jpg

Disney rajzfilm a menstruációról :)

Kitalálod melyik produkciós cég használta először a vagina szót a képernyőn?

Hát persze, hogy Walt Disney! :)

A "Menstruáció Története" című kisfilm 1946-ban készült iskolai oktatófilmként. A video elkészítésének támogatója a Kimberly Clark nevű cég volt, ami mai napig olyan ismert termékeket árul mint pl. a Kleenex papírzsebkendők vagy a Huggies pelenkák.

A film elmagyarázza, hogyan működik a menstruáció, és hasznos tanácsokat ad a nőknek pl. hogyan kerüljék el a székrekedést vagy hagyjanak fel az önsajnálattal. :)

Női ciklus és a Hold

Ha ciklusunk összehangoltan működik a Hold fázisaival, akkor újholdkor menstruálunk és teliholdkor ovulálunk.

Ha tested még nem ilyen ritmusban működik, íme két egyszerű tanács, hogyan kerülj összhangba a női természet 28 napos körfogásával:

Használd az újhold időszakát befelé fordulásra, elcsendesedésre:

Tiszteld meg a tested, gondold végig, mi az ami egészségesen működik és mi az amin változtatni szeretnél. Ez a legjobb időszak a céljaid és a motivációid tisztázására. :) 

Helyezd a hangsúlyt az önkifejezésre teliholdkor:

Ha a lehető legteljesebben szeretnéd használni a Hold erejét, tarts rituális Hold fürdőket: menj ki és legalább 15 percig szívd magadba a Hold fényét és erejét. Sok ősi női közösségben a nők ilyenkor Hold sátorokban gyűltek össze, hogy hozzáférjenek a kollektív női energiákhoz. Oszd meg ezt az élményt más nőkkel, táncolj, találj ki saját rituálékat! :)

moons.jpg

Mit sportolj ha babát szeretnél?

A meddőség okai esetenként különböznek, azonban a legtöbb orvos egyetért abban, hogy az életmódunk megváltoztatása az első lépés a megoldás felé: táplálkozzunk egészségesen, igyunk sok vizet, érjük el ideális testsúlyunkat, sportoljunk.

Azt azonban nem mondják el, hogy nagyon nem mindegy, milyen sportot választunk. Vannak olyan mozgásfajták, amik kifejezetten rontják a teherbeesés esélyeit.

tumblr_m2liiptrc81qgmq2ho1_1280.jpg

Ilyenek pl. a futás, a teniszezés, a fallabda, kosarazás, kerékpározás vagy a lovaglás. Az erőteljes huppanások és alhasból induló húzások-tolások ugyanis megnehezítik a beágyazódást.

Válassz olyan mozgásformát, ami támogatja céljaidat, pl. hastánc, zumba, Aviva torna. Ezek a mozdulatok ugyanis vérbővé teszik az alhasi szakaszt és erőteljes ütődések helyett lágyan masszírozzák életre a női szerveket. :) 

Az Aviva torna speciálisan kifejlesztett gyakorlatai ezen felül úgy is növelik a termékenységet, hogy megnyitják az elzáródott petevezetéket, elősegítik a peteérést és az ovulációt, támogatják a beágyazódást. :) 

Jógi tea

Szeretnél egy egyszerű receptet, ami nem csak átmelegít ebben a fogcsikorgató hidegben, de egyben az emésztésedre és általános egészségedre is jó hatással van? :)

Akkor a jógi teát Neked találták ki! :)

Fő összetevője 4 bárhol beszerezhető fűszernövény, a bors, a faháj, a szegfűszeg és a kardamom.

A kardamom és a faháj támogatják a nyák feloldását, szélhajtó hatásúak, elősegítik a jó emésztést, méregtelenítenek, és úgy tartják róluk, hogy hozzájárulnak a spirituális tisztasághoz. A bors fájdalomcsillapító hatású és szövetregeneráló. A faháj jótékony hatást fejt ki a szívre és a keringésre.

15894520_392407657771181_6200386321782455086_n.jpg

Hozzávalók:

 • 2 liter víz
 • 15db egész szegfűszeg
 • 20 db egész feketebors
 • 3 rúd fahéj
 • 20 db egész kardamommag félbevágva
 • 8 szelet friss gyömbér (0,5-1cm vastagok)
 • fél teáskanál koffeinmentes fekete tea
 • ízesítéshez méz vagy juharszirup, tehéntej vagy növényi tej

Elkészítése:

Forraljuk fel a 2 liter vizet és adjuk hozzá a szegfűszeget. 1-2 perces várakozás után adjuk hozzá a borsot, fahájat, kardamomot és a gyömbért. Fedjük le és főzzük kb. 30 percen át.  Ezután lassú tűzön főzzük tovább még 2-3 órát. A tűz lekapcsolása után adjuk hozzá a fekete teát és hagyjuk kihűlni. Leszűrve fogyasszuk, ízesíthetjük tetszés szerint mézzel, vagy tejjel.

Hűtőben tárolhatjuk, de fogyasztás előtt mindig melegítsük fel. :) 

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan óvhatod szervezeted egészségét természetes úton, jelentkezz AVIVA TORNA TANFOLYAMaimra:

https://www.facebook.com/events/229321357478019/?active_tab=discussion 

Fájdalmas menstruáció

Te is erős görcsöktől szenvedsz minden hónapban? Van egy jó hírem, a megoldás a Te kezedben van! :) 

Tudtad? A női reprodukciós szerveknek 2 fő feladata van:

 1. szervezet megújítása
 2. szaporodás

Ha nem megfelelő az életmódunk és főleg a táplálkozásunk, a szervezet teljes tisztítása borzasztóan megterheli érzékeny szerveinket.

Régen rendszeres – pl. vallási ünnepekhez kötődő – böjtökkel segítették a nők szervezetük „nagytakarítását” és a mindennapokban is a mai cukor-, szénhidrát- és húsadagok töredékét fogyasztották. Ezzel együtt „mozgásban voltak”, egy nagycsalád ellátását vagy a kertben való tevékenységeket össze sem lehet hasonlítani a napi 8 órás számítógép előtti gubbasztással. :) 

Íme, pár trükk, mit tégy 1-2 héttel a menstruációd előtt annak érdekében, hogy elkerüld a kínzó alhasi görcsöket:

15380744_380011059010841_3345259821627953256_n.jpg

 • csökkentsd a fehér lisztből, fehér cukorból és tejből készült ételeket az étrendedben
 • tarts hetente egy napot, amikor pl. csak barnarizst eszel (legjobb, ha tapasztalt dietetikus tanácsát kéred, hogyan tarts tisztító kúrákat)
 • állj meg egy szék mellett és egyik lábadra támaszkodva a másikat hintáztasd előre-hátra, majd csere. (napi 10 perc elég, kezd a menstruáció előtt 1 héttel)

Már ilyen kis változtatások is segítenek felkészülni arra a pár napra és eredményük nem marad el. :) 

Barátcserje

A barátcserje azért kapta nevét, mert régen a kolostorokban nőtlenségi fogadalmat tett szerzetesek ennek a gyógynövénynek a kivonatát itták, hogy szüzességi fogadalmukat meg tudják tartani. :) :)

A modern orvostudomány kísérletei is igazolták, hogy a barátcserje termése csökkenti a nemi vágyat, de a nők egészségére gyakorolt áldásos hatásai miatt népszerűsége töretlen az ókori görög időktől.

Jótékony hatásának lényege, hogy bár nem tartalmaz hormonokat, de serkenti az agyalapi mirigy működését, így közvetett módon elősegíti a progeszterontermelést a szervezetben, szabályozva a menstruációs ciklust.

Ajánlják rendszertelen menstruáció kezelésére, a menstruációs ciklus visszaállítására, termékenység fokozására és a PMS tüneteinek enyhítésére, mint pl.: fejfájás, bőrproblémák, a mellek enyhe feszülése, alhasi panaszok, idegesség, ingerlékenység, továbbá hangulati ingadozás, fáradékonyság és alvászavar.

A gyógynövény szedése rendkívül biztonságos, klinikai vizsgálatok szerint mellékhatás vagy allergiás reakció a résztvevők mindössze 1%-nál jelentkezett.

Figyelem!

Terhesség, szoptatás alatt a gyógynövény szedése nem ajánlott, a hormonháztartásra gyakorolt hatása miatt.

Hormonkezelés mellett megváltoztathatja a szedett hormonok hatását (elsősorban felerősítve azt), így a gyógynövény szedéséről a kezelőorvossal minden esetben konzultálni kell.

15400414_377256302619650_696577240756521530_n.jpg